GULE FOOD TRUCK
sociální podnik pro OZP
Mgr. Martin Ballaty
vedoucí sociálního podniku
+420 725 901 948
ballaty@gulefoodtruck.cz
Základy projektu GULE (Gastronomie Umožňující Lidem Existovat) vycházejí z mých osobních, studijních a profesních zkušeností.
Long story short ... bratr s postižením, hlubší zájem o dané téma, studium resocializační pedagogiky, několikaletá praxe v podpoře neziskových organizací a sociálních podniků ve státní správě, vášeň ke gastronomii a jeden velký životní sen tohle všechno propojit.
To se podařilo v roce 2017, kdy se zrodil nápad na koncept, začal se psát podnikatelský plán, zakládat sociální podnik, navazovat spolupráce s odbornými subjekty v oblasti náboru cílové skupiny a spustil se kolotoč, který se díky bohu točí dodnes ...
Cesta to však jednoduchá rozhodně nebyla ... celý proces příprav projektu trval 2 roky intenzivní práce a gulmistr navíc od začátku slýchal o tom, že "je blázen, který jde podnikat do gastra a ještě s postiženejma" / "se má vys*** na koblížky a raději dělat burgery" apod.
Nenechal se však odradit a pro svůj nápad nadchl i pár dalších lidí, kteří práci dělají srdcem. Společně tak od roku 2019 bojují v rámci kampaně "Handicap? No a co! My na to máme GULE!" za rozbourání stereotypů v současné společnosti.
Teď se píše rok 2024, nezastavily nás posměšky, nedůvěra v koncept, covid, ani hospodářská krize ... neustále bojujeme, hledíme vpřed a věříme, že to společně rozjedeme na plný GULE.
Díky všem, kterým náš projekt dává smysl a podporují ho
provozem food trucku chceme poukázat na skutečnost, že i člověk s handicapem je schopen kvalitního pracovního výkonu, není třeba mu vytvářet speciální pracovní podmínky a neustále na jeho činnost dohlížet.
Projekt v současné době poskytuje stabilní pracovní uplatnění 6 osobám se III. stupněm invalidity. Jsme taková malá rodina, a proto týmu přezdíváme „Děti z GULErbynu“.
Narodila se s dětskou mozkovou obrnou (DMO), vystudovala v Jedličkově ústavu obor sociálně právní činnost pro oblast sociální péče a následně naskočila do tréninkového programu v nedaleké TA KAVÁRNĚ. Poté několik let působila v mamacoffee, kde se však nedostala z pozice “myče nádobí” na vyšněný bar. Proto nabídku zaměstnání ve food trucku přijala okamžitě jako obrovskou výzvu a krok vpřed. Tato milovnice Harryho Pottera patří k nejsvědomitějším zaměstnancům podniku a občas máme pocit, že by nejradeji byla chobotnicí, aby mohla zvládnout co nejvíce činností. Stála také u zrodu našeho karamelu, proto jí přezdíváme “karamelová víla”. Pokud na ní budete chtít udělat dojem, pozvěte jí na horké kakao.
Fanda se vyučil obuvníkem, chvilku pak koketoval s keramikou, poletoval po zahradách a nebo obsluhoval hosty v sociálním podniku Cafe Martin, kde se mimo jiné potkal s naším Zbyňkem.
Je to milovník výletů s kamarády a rodinou, jehož životní motto zní: "žít, co se dá" !!
Pokud ho budete chtít pozvat na oběd, největší radost mu uděláte českou klasikou jako je svíčková, smažák, buchtičky se šodó
Ve food trucku ho nejčastěji uvidíte v koblížkové zóně, která je jeho nejoblíbenější. Do budoucna by se však chtěl zdokonalit v přípravě kávy, tak je dost možné, že Vám v nadcházející sezóně namaluje do cappuccina nějaké to srdíčko.
Tento náš nový fešák se vyučil v oblasti gastronomie a má praxi z kuchyně i „placu“.
Ve volné chvíli si rád vyrazí do Radotína na oblíbené motokáry, s přáteli na bowling nebo grilovačku.
Je to milovník nejmenovaného nápoje, který mu dává křídla, poslouchá hip hop a nesnáší horory.
Do týmu se připojil v říjnu 2021 a my všichni pevně věříme, že to bude „love story“.
Vyučil se čalouníkem, avšak po většinu života pracoval v gastronomii jako výčepní, pomocný kuchař a také jako barista v sociálním podniku Cafe Martin a TA KAVÁRNA. Má od dětství Diabetes melitus 1.typu a správnou hladinu inzulínu v těle mu zabezpečuje speciální pumpa. I přesto, že to nesmí s ochutnáváním koblížků přehnat, je do jejich smažení zapálen natolik, že mu interně přezdíváme “gulomet”. Zbyněk si nedokáže představit ráno bez svého “turka” a červené Chesterfieldky. Je milovníkem country, Kozla 10* a španělského ptáčka. V trucku nemá rád úklid a mytí věcí po směně, ale tomu se stejně většinou úspěsně vyhne.
Bývalá majitelka cestovní agentury, která hovořila 4 světovými jazyky. Před 3 lety jí však postihla mozková přihoda, učila se tak znovu mluvit, ovládat hrubou i jemnou motoriku. Prošla tréninkovým programem v TA KAVÁRNĚ, kde si osvěžovala pracovní návyky - práci s penězi, obsluhu hostů a přípravu různých nápojů. Po absolvování tréninku přijala práci v projektu GULE a je vždy tou “elegantní dámou u pokladny”. Ráda cestuje, miluje Francii a bílé víno. Doma ma pejska “smokeyho” a v gulích nemusí sektor u fritézy - pronesla, že: “není žádná smažka”.
Vystudoval AVU v Praze. V 90. letech byl na stipendiu ve Francii. Po návratu pracoval jako pedagog na ZUŠ v Praze a fakultě architektury VUT v Brně, kde vedl semináře: tvůrčí modelování v architektuře, teorie barev a interakce uměleckého díla ve veřejném prostoru. Vzhledem ke zhoršujícím se zdravotním obtížím byl však nucen pedagogickou činnost opustit. V životě miluje klid a pořádek, rád se toulá v přírodě a do uší si pouští Nico z The Velvet Underground. Velmi poučné se mu jeví moudro jistého dědečka: „Nejhorší je, když to, co ti jde nejlíp, je blbé.“
Rodák z podještědu, resocializační pedagog a gastronadšenec.
Duchovní otec dětí z GULErbynu, který ve volném čase miluje cestování, vycházky do přírody a sport.
Jeho cesty jsou často spojeny s jídlem, skrz které rád poznává odlišné kultury, tradice a zvyklosti daného národa.
Ze sportů zbožňuje plážový volejbal, basketbal a tenis.
Moc by si přál, aby pojem GULE byl synonymem pro čerstvý koblížek a jeho sociální podnik byl úspěšný v boření klasických mýtů o handicapovaných lidech.
Naše dítko ze Sudet je řádně hrdé na svůj původ a při sebemenší příležitosti nezapomene zakřičet „Dycky Most!“. Ač by to do něj málokdo řekl, je vyučeným kadeřníkem. V dětství byl také dobrovolným hasičem či členem civilní obrany.
Jeho životní cesta ho však ve 20ti letech zavedla do vinohradské pekárny, kde i s pětiletým zpožděním zjistil, že „pekařina je jasná volba“. Svou lásku k řemeslu chtěl i nadále rozvíjet, proto se rozhodl pro odchod do Ambiente Pizza Nuova, kde poprvé okusil pečení na dřevě. Vydržel 5 let a pak ho Aleš Karpíšek zlákal do dalšího projektu, kterým byla karlínská Eska. Zde stál u zrodu vyhlášených kváskových chlebů 33 a 66, loupáků i dalších produktů. Artur je klasik, a to nejen po ránu … k jídlu má nejraději kachýnku se zelím zalitou Radegastem 12. Dovolenou tráví na Jadranu nebo na své chatě u Berounky. V trucku je nejraději tam, kde je chaos … prohlašuje, že „je jako losos“ – rád jde proti proudu. My už si ho však srovnáme.
Nejčerstvější posila našeho týmu, která k nám dorazila z věhlasné sítě Ambiente Restaurants.
Lukáš leta působil jako barista v restauraci Eska, následovala kapitola jménem Cukrárna Myšák a finále absolvoval v karlínském bistru Bufet
Zajímá se o kávu, fermantace a trendy ve vaření ... v Gulích by moc rád zahradničil a pomohl při vývoji nových produktů.
Ve volném čase se věnuje rodině, nebo si zahraje s přáteli volejbal a výkon zalije pár škopky zlatavého moku. Nesnáší ranní vstávání, ale s čerstvě narozeným synem Matyášem tomu pomalu začíná přicházet na kloub.
Lukáš je člověk s mnoha zkušenostmi, který se nebojí práce ... proto jsme opravdu vděční, že ho máme v týmu.
Design & web Marek Chaloupka